INGYENES SZÁLLÍTÁS 55.000.-FT FELETT!

A kompressziós ruházatokról

Manapság, az internet világában sokkal könnyebb tájékozódni, ugyanakkor a sok információ, ami elérhető sokszor áttekinthetetlen és nehéz kiigazodni rajtuk.

Ebben a cikkben éppen ezért szeretnénk összefoglalni azokat az alapvető információkat, amiket a kompressziós ruházatokról tudni érdemes.

Ahogyan az elnevezés is elárulja, ezek olyan ruházatok, amelyek kompressziót, vagyis nyomást fejtenek ki az adott testrészre. Gyógyászati és rehabilitációs célra készültek. Számos előnnyel bírnak, amely előnyöket érdemes kihasználni mind az orvosok, mind a páciensek számára, illetve a hétköznapi életben is sportoláskor, sérüléskor, vagy sérülések megelőzésére. Ezek a ruházatok légáteresztő, rugalmas anyagból készülnek és mintegy második bőrként működnek a testen. Védik azt, ugyanakkor segítik a gyógyulást, optimalizálják az elérni kívánt eredményt. Elvezetik a verejtéket, ezzel biztosítva, hogy az ne okozzon problémát, komplikációt például egy műtéti seb körül. Egy törés, zúzódás, húzódás, műtéti seb esetén folyamatosan nyomás alatt tartva serkentik a vérkeringést, ezáltal az egészséges keringést biztosítják, melynek eredménye a gyorsabb gyógyulás. Fekvő vagy mozgásában korlátozott beteg esetén sok szempontból nagyon fontos az optimális keringés biztosítása, elkerülhető a visszerek kialakulása, a vérrögök képződése és a végtagok hidegsége, zsibbadása is.  A kompressziós ruházat melegen tartja az izmokat, így megelőzi az olyan sérüléseket, mint például a húzódás. Lassítja az izmok fáradását, ezáltal növeli a teljesítményt.

Mindezeket figyelembe véve elmondhatjuk, hogy a kompressziós ruházatok ideálisak sportolóknak, operáción/műtéten átesett betegeknek gyógyulást elősegítő és optimalizáló célzattal, ugyanakkor megelőzésre bárki számára ajánlottak és bizonyos élethelyzetekben is javallottak, mint például szülést követően, hiszen segítenek a has megnyúlt bőrének kezelésében, de nagyon hasznosak például bokasérülés esetén, vagy mondjuk bioszálas arc-esztétikai beavatkozást követően, hiszen segítenek a helyén tartani a szálakat a kritikus első pár napban.

Egy jó minőségű kompressziós melltartó ideális sportoláskor, és mellimplantátum beültetését követően is, hiszen a helyén tartja az implantátumokat és védi a műtéti sebet.

lipo clanek

Kompressziós ruhát gyakorlatilag minden testrészre vásárolhatunk. Méretben, színben, fazonban is válogathatunk. Fontos, hogy jó minőséget vásároljunk, hogy valóban elérjük a viselésükkel a kitűzött célt. A jó kompressziós ruházat kényelmes és tökéletesen látja el funkcióját, mosható, praktikus felvételi és rögzítési funkciókkal rendelkezik. Az igényesebb darabok esetében a termékek szabása és varrása nem irritálja a műtéti sebeket és a bőrt.

clanek lipo2

A kompressziós ruházat kiválasztásakor vegye figyelembe a gyártók ajánlásait, járjon utána a választott márkának és bizonyosodjon meg róla, hogy a termékei bőrbarát, minőségi anyagból készülnek. Ha lehetséges, akár próbálja fel a kiválasztott darabot. Ha erre nincs lehetőség, akkor nézze meg az adott termék záródását és gondolja végig, ahogyan felveszi majd a választott darabot, hogy kényelmes-e ,  jó helyen van-e rajta a kapocs/tépőzár/cipzár, kényelmesen tudja-e rögzíteni a ruhát a testén. Gondolja át, hogy milyen mindennapi tevékenységet fog végezni az adott kompressziós terméket viselve és hogy azokkal az mennyire kompatibilis. Ha hetekig viselnie kell például kompressziós nadrágot, akkor érdemes figyelni arra, hogy van-e rajta higiéniai nyílás, vagy minden mosdó látogatás alkalmával le kell-e tolni a nadrágot, ami kompressziós nadrágok esetében egyébként nem olyan könnyű feladat. Kompressziós melltartó választásakor is gondolnia kell arra, hogy jó pár hétig kell viselnie a választott darabot, kereshet olyan fazont, ami mélyebben dekoltált, így bátran viselhet kivágottabb ruhadarabot fölötte.

A plasztikai beavatkozások utáni gyógyulás sajnos fájdalommal jár, és sok kényelmetlenséggel, nem térhet vissza azonnal a mindennapi tevékenységei elvégzéséhez. Az operációt követő napokban fontos, hogy kényelmes legyen a kompressziós ruházat. Kiválasztáskor nézze meg az anyagösszetételt, a fazont, a záródást, nézzen utána az adott termék specifikációinak, így optimális döntést hozhat a márka, a szín és a fazon tekintetében.

A kompressziós ruházatokat hosszabb távon szokás viselni, éppen ezért fontos, hogy jó minőséget válasszunk, ami sok mosás után is megőrzi eredeti állapotát. Műtétet követően vagy tartós fájdalom, szervi probléma esetén minden nap fogja viselni, érdemes két darabot vásárolni, így tudja őket cserélgetni, ameddig az egyik mosásban van. Javasoljuk, hogy színben olyat válasszon, ami passzol a ruhatárához!

Léteznek olyan kompressziós ruházatok is, amelyek antibakteriális hatással bírnak, mivel ezüstszálakat tartalmaznak. Ez a fajta ruházat jelentősen csökkenti a műtéti sebek elfertőződésének esélyét.

Egy jó kompressziós ruha az alakot is formálja. Vérkeringést serkentő hatása lévén jót tesz a szervezetnek és a bőrnek is, javíthat azok állapotán. Ha szereti a feszes, testhezálló ruhákat, de alakja már nem olyan, mint korábban, akkor sokat segíthet egy kompressziós ruha, amely összetartja a testet, ezáltal az tónusosabbnak látszik.

Keringést javító hatása miatt jó hatással vannak a kompressziós ruhák a narancsbőrre is. Szülés után erősen ajánlott a haskötő viselése, mivel segíti a megnyúlt bőr visszahúzódását és feszesedését. Zsírleszívást követően szintén fontos a megereszkedett, megnyúlt bőr állapotának javítása érdekében viselni a kompressziós termékeket. Segítenek csökkenteni a fájdalmat is, és a korábban említett módon segítik a gyógyulást.

 

clanek lipo3

Fontos tudni, hogy egy operációt követően nagyon nagy esélye van annak, hogy a beteg szervezetében valahol vérrög alakul ki és ez trombózishoz vezethet. A műtéten átesett betegek többnyire fekszenek és mozgásukban különböző mértékben korlátozottak, ezáltal a vérkeringésük nem optimális és ez a helyzet még növeli a vérrög kialakulásának esélyét. Kiemelten fontos ilyenkor kompressziós harisnya viselése, amelyet speciálisan erre gyártottak. Ez a harisnya erősebb kompressziót fejt ki, és a bokánál erősebbet, a térd és a combok irányában fokozatosan gyengülő nyomással, így nagyon intenzíven támogatja a vérkeringést. Jelentősen csökkenti az operáció utáni egészségügyi kockázatokat.

Egyre több hölgyet érint a zsírödéma betegség, illetve sok ember szenved nyiroködémában. Számukra is ideális kiegészítő kezelést nyújthat a kompressziós ruházat. A fáslizás komplikált és sok esetben a beteg nem képes magának megcsinálni, ezért nagy segítség lehet egy jó kompressziós ruhadarab.

Fontos, hogy amennyiben Ön operáció utáni gyógyulás elősegítésre, vagy valamilyen betegség okán szeretne kompressziós ruházatot viselni, minden esetben beszélje azt meg orvosával!  Kérjen tanácsot és válassza a legideálisabb darabot!